Egyes kutatások szerint már január közepén elbuknak a fogadalmak, mások szerint pedig február vége, március eleje a kifáradás időpontja. Vajon mi lehet az ok, amiért a fogadalmat tevők mindössze 10%-12%-a ér el sikereket?

Tudtad, hogy a legtöbb fogadalmunk azért bukik el, mert nem valós vágyakon alapszik, nem elég konkrét, vagy nem elég átgondolt?

Nézzük meg mit is jelenthet ez pontosan.

Az egyik legfontosabb a fogadalmakban, hogy ne azért tedd, mert más mondta neked, ne mások álmaid kövesd, hanem csakis a saját magadért, a fejlődésedért tedd azt meg! A saját céljaidat kövesd és ne a környezetednek akarj megfelelni!

Ne feledd, egy új szokást szeretnél megvalósítani az életedben, ami bizony nem megy máról holnapra, hanem időt és energiát igényel a részedről.

Miért ne változz?

A fogadalmaink mindig valamilyen nagyobb változást igényelnek, változni pedig egyáltalán nem könnyű. Hiszen már az is komoly munka, hogy azt felismerjük, változásra van szükség. Ráadásul, ha valami rossz szokásunkról szeretnénk lemondani, az még nehezebb, hiszen ezek a szokások rövidtávú örömforrások és így bizony nagyon nehéz lemondanunk róla. Dohányosoknak ilyen egy cigaretta, mások az édességekben találják meg a pillanatnyi örömforrásukat, megint mások mozgás helyett esti TV-sorozat nézésben és még sorolhatnám ?.

Fontos végig gondolnod a változás milyen előnyökkel jár a számodra, de ne felejtsük el felsorolni azt is rövid távon mit veszíthetsz azzal, ha belekezdesz a változásba.

Ha már itt megálltál és rájöttél, hogy tulajdonképpen Te nem is akarsz változni, csak a környezeted nyomására tennéd meg, akkor gondold végig miért is tettél fogadalmat vagy kinek tetted ezt? Magadnak vagy a környezetedből valakinek?

Elég konkrét a fogadalmad?

Szintén nagy buktató lehet, hogy a fogadalmad nagyon általános, például az „év végére lefogyok” vagy „decemberre leteszem a cigit” vagy „mostantól többet fogok sportolni” mind rendkívül általános megfogalmazások. Nincs benne semmi konkrét és bármikor abba hagyhatod, hiszen még van egy csomó időd megtenni, nem igaz?

De ha azt írom, hogy „minden nap odafigyelek, hogy 1500 kalóriánál ne fogyasszak el többet és hetente 3x sportolok legalább fél órát” az már sokkal konkrétabb és nehezebb is alóla kibújni, nem gondolod? Így viszont a célhoz is közelebb kerülsz, mert ha ezt megteszed, év végére biztosan le is fogsz adni néhány kilót ?

Dícsérd magad 🙂

Bármilyen grandiózus is a fogadalmad, a megvalósítás során tessék elfelejteni a tökéletességre törekvést. Fókuszálj csak arra például, hogy a Maratonon célba érj, de hogy azt milyen teljesítménnyel teszed, azt már nem kell kiértékelni ?.

És ne feledd bármilyen fontos is a változás, amit az életedben el akarsz érni a legfontosabb, hogy örömödet leld benne ?

Jó fogadalmakat és kitartó megvalósítást kívánok Mindenkinek!