Nos én is emberből vagyok – mondja az utóbbi időkben igen gyakran a 16 éves kamaszfiam és így igaz.

Nekem is vannak elvárásaim magam felé és ebben a blogsorozatban szeretném nektek megmutatni, hogy nekem mi a saját fogadalmam erre az évre és ezt hogyan is sikerül megvalósítani.

Ígérem a buktatókat se fogom kihagyni ?

Kezdjük ott, hogy régen nagyon sportos életet éltem, aktívan mozogtam. Majd az évek és a gyermekeim érkezése ezt az egészet felborította, egyre kevesebb időt fordítottam magamra és úgy éreztem nem is tudok időt kiszakítani a nagy rohanásban. Nagy kihívás volt a munka-magánélet állandó ingásának kiküszöbölése is, és mondanom sem kell, hogy merre billent át folyton.

A sok stressz, az állandó rohanás viszont közel se tett jót az egészségemnek és rá kellett jönnöm, ha így folytatom tovább, annak súlyos és főleg saját magamra káros következményei lesznek. Ráadásul a családom is akkor van jól, ha én jól vagyok, ez már sokszor bebizonyosodott a számomra.

Van egy nagy vállalásom magam felé, mégpedig az egészséges életmódra való váltás, amely elég sok mindent takar és így nagyon általános, ezért elkezdtem részekre bontani.

Számomra az egészségesebb életmód ezeket jelenti:

    • egészségesebb ételek fogyasztása, azaz a gyorsan felszívódó szénhidrátok minimalizálása, több zöldség és rost fogyasztása, a fehér liszt csökkentése az étkezéseimben
    • törekvés a napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztására, aminek a nagy százaléka VÍZ legyen
    • bevezetni, azaz visszavezetni a sportot az életembe, tehát találjak egy olyan mozgásformát, vagy akár többet, amit szívesen csinálok, az életkoromnak és teherbírásomnak megfelel, rendszeresen tudom végezni és nem is nagyon költséges
    • a stressz csökkentése, amihez kapcsolódik a több alvásidő (ez nekem minimum 8 órát jelent és 10 óra körüli lefekvésidőt! – egyszerűen így működöm jól, tudom, kipróbáltam, nekem ez beválik), a stresszcsökkentő gyakorlatok megtanulása és végzése (légzésgyakorlatok, mindfullness gyakorlatok, egyszerű lazulási technikák)
    • az éjszakai munkavégzés kiiktatása – korábban gyakran dolgoztam úgy határidőkre, hogy éjszakákon át végeztem a feladatokat. Nagyon megterhelő volt, ma már nem vállalok egyszerűen ilyen munkákat. Egyszer-egyszer még becsúszik, de utána mindig tudatosan többet pihenek és relaxálok.

Az én idei fogadalmam

Ezeket nem mind egyszerre végzem, azaz van közte olyan, amire már el kezdtem figyelni, de nem csinálom 100% erőbedobással, mert egyszerre nem tudok mindegyikre koncentrálni. Kis sikerként könyvelem el már azt is, ha a vízivási célt elérem, és örömmel konstatálom, hogy ma megint sikerült valamit tennem a kevesebb cukorfogyasztás terén vagy sikerült időben elmennem aludni ? Apróságoknak tűnnek, de tudom, hogy idővel ez mind összeáll és egy jobb, minőségibb életmódra váltok összességében.

Az idei fogadalmam viszont a sportra való koncentrálás, azaz a heti legalább 3-szor fél óra mozgás bevezetése és rendszeres végzése. Nem hangzik túl soknak, de az én életmódomban ez egy óriási kihívás. Hogy hogyan kezdtem el és mit találtam megvalósítható mozgásnak elárulom a következő bejegyzésemben ?

Neked milyen életmódváltási fogadalmaid vannak? Van olyan, amit már sikerült megvalósítani? Vagy épp benne vagy egy ilyen folyamatban? Oszd meg velem a tapasztalataidat, tanuljunk együtt ?

Ha pedig úgy érzed szükséged lenne egy kis segítségre, támogatásra ahhoz, hogy Te is belevágj egy régóta dédelgetett fogadalmad megvalósításába, akkor keress bátran https://www.ildimagyari.hu/fogadalom/